Hitta en grafisk utbildning

Här har vi samlat information och listat de utbildningar som finns inom den grafiska branschen. Hitta den utbildning som passar dig bäst!

Yrkeshögskoleutbildningar

Brobygrafiska i Sunne

Traditionellt grafiskt hantverk

Utbildningen är utmärkt för dig som är intresserad av grafiskt hantverk, som bokbindning och grafisk produktion och vill lära dig det senaste inom grafisk mjukvara samtidigt som du får jobba med händerna. Under de här två åren läggs fokus på att kunna skapa och producera.

Gillar du grafisk produktion av olika slag, vill ha kunskap om det tekniska som ligger bakom designen och arbeta med fysiska grafiska produkter? Då ska du söka till den här utbildningen!

Läs mer om utbildningen

Grafisk formgivare/tekniker

Som grafisk formgivare/tekniker kommer du lära dig både om designkoncept men även att kunna säkerställa produktionen av upplevelser i både digital- och printmiljö. Dagens samhälle kräver mer och mer kommunikation, och denna moderna utbildning ger dig de senaste kunskaperna för att kunna hantera detta.

Utbildningen passar dig som gillar grafisk formgivning, teknik och att tänka i medieöverskridande banor.

Läs mer om utbildningen

Förpackningsdesigner

Utbildningen tar dig hela vägen från idéskiss till färdig förpackning. Som studerande på Brobygrafiska utvecklar du ditt grafiska språk och din kreativitet samtidigt som du lär dig att kombinera detta med de riktlinjer som finns. Du lär dig kommunikation, grafisk formgivning, design, funktion och konstruktion.

Har du en förkärlek för grafisk design, går igång på att lösa problem och gillar att tänka utanför de typiska ramarna? Då är det här utbildningen för dig!

Läs mer om utbildningen

Digital designer

Ett yrke som digital designer är ett passande val för dig som gillar kombinationen av design och funktion. Vill jobba med både det visuella och tekniska och samtidigt vara med i hela processen från idé till utformande. Under den tvååriga utbildningen lär du dig allt om innovativ design för digitala medier.

Känner du extra starkt för snygg kommunikation med användaren i fokus och vill lära dig både grafisk design och grunderna i programmering? Då är det här utbildningen för dig!

Läs mer om utbildningen

Haganässkolan i Älmhult

Förpackningsingenjör Packaging Solution Engineer – miljö & hållbarhet

Vill du tillhöra en spännande bransch där målet är att förbättra människors livskvalité? Är du innovativ och kreativ med starkt hållbarhetsfokus? Har du samtidigt en förmåga att driva processer framåt och ta initiativ? Då kan den här tvååriga utbildningen vara en utbildning för dig!

I rollen som Förpackningsingenjör är du delaktig hela vägen från idéskiss till färdig förpackning med kundens önskemål i fokus och med ett stort  fokus på miljö, hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Läs mer om utbildningen

Högskoleutbildningar

KTH

Medieteknik, civilingenjör 300 hp

Medieteknikprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning där du inte bara får kunskaper inom den senaste tekniken – du får också värdefull kunskap inom mediedesign. Efter passerad examen har du många spännande karriärmöjligheter och kan exempelvis jobba inom tidnings- och förlagsbranschen, på filmproduktionsbolag, TV- och radioföretag, inom spel- och underhållningsbranschen eller med sociala medier

Linköpings Universitet

Kandidatprogram i grafisk design och kommunikation, 180 hp

Denna utbildning är för dig som är kreativ och vill bli en tekniskt skicklig designer och kommunikatör med kompetens att möta en snabbt föränderlig och global medie- och kommunikationsbransch.

Malmö Universitet

Medieproduktion och processdesign, kandidat 180 HP

Under utbildningen lär du dig att utnyttja de många möjligheter ny medieteknik erbjuder. Förutom det får du också självständigt och kreativt skapa lösningar på verklighetsbaserade problem. Du lär dig analysera, hantera och utveckla processer i olika medier. Dessutom får du planera och vara delaktig i utveckling av lösningar för informationsproduktion och informationsdistribution.

Gymnasieutbildningar

Sunne Gymnasieskola SG/Broby

Grafisk produktion / Industritekniska programmet

Grafisk produktion inom det Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande program som ger möjligheten till spännande jobb efter examen. Programmet ger dessutom grundläggande högskolebehörighet.

Efter utbildningen finns det möjlighet att direkt gå ut i välbetalda jobb inom tryckindustrin. Denna utbildning kan du söka var du än bor i Sverige.

Viskastrandgymnasiet Borås

Industritekniska programmet – Grafisk Teknik och design

Det här programmet är väldigt praktiskt inriktat och gör dig till expert på allt som gäller trycksaker, från idé till färdig produkt. Du får kunskap om hela tryckprocessen och lär dig förarbete (det som också kallas prepress), om olika trycktekniker och om den viktiga efterbehandlingen.

Du får arbeta med olika material och lära dig vilka metoder och tekniker man kan använda sig av. Skolan har utrustning av högsta kvalitet som gör att du får en yrkesförberedande utbildning som snabbt kan leda till jobb.

Övriga landet

Under utbildningen lär du dig att utnyttja de många möjligheter ny medieteknik erbjuder. Förutom det får du också självständigt och kreativt skapa lösningar på verklighetsbaserade problem. Du lär dig analysera, hantera och utveckla processer i olika medier. Dessutom får du planera och vara delaktig i utveckling av lösningar för informationsproduktion och informationsdistribution.