Hitta en grafisk utbildning

Här har vi samlat information och listat de många utbildningar som finns i den grafiska branschen. Hitta den utbildning som passar dig bäst!

Gymnasieutbildningar

Sunne Gymnasieskola SG/Broby

Grafisk produktion inom det Industritekniska programmet

Grafisk produktion inom det Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande program som ger möjligheten till spännande jobb efter examen. Programmet ger dessutom grundläggande högskolebehörighet.

Efter utbildningen finns det möjlighet att direkt gå ut i välbetalda jobb inom tryckindustrin. Denna utbildning kan du söka var du än bor i Sverige

Viskastrandgymnasiet Borås

Industritekniska programmet – Grafisk Teknik och design

Det här programmet är väldigt praktiskt inriktat och gör dig till expert på allt som gäller trycksaker, från idé till färdig produkt. Du får kunskap om hela tryckprocessen och lär dig förarbete (det som också kallas prepress), om olika trycktekniker och om den viktiga efterbehandlingen. Du får arbeta med olika material och lära dig vilka metoder och tekniker man kan använda sig av. Skolan har utrustning av högsta kvalitet som gör att du får en yrkesförberedande utbildning som snabbt kan leda till jobb.

Övriga landet

Även om det inte finns en utbildning specifikt utformad för den grafiska branschen där du bor finns mängder av tekniska program på gymnasiet som förbereder dig för ett kul jobb. Läs mer om de olika programmen nedan och hitta de som finns på en skola nära dig.

Yrkeshögskoleutbildningar

Brobygrafiska i Sunne

Som grafisk formgivare/tekniker

Som grafisk formgivare/tekniker kommer du lära dig både om designkoncept men även att kunna säkerställa produktionen av upplevelser i både digital- och printmiljö. Dagens samhälle kräver mer och mer kommunikation, och denna moderna utbildning ger dig de senaste kunskaperna för att kunna hantera detta.

Utbildningen passar dig som gillar grafisk formgivning, teknik och att tänka i medieöverskridande banor.

Förpackningsteknik i Helsingborg

Förpackningstekniker

Utbildningen är en 2-årig yrkeshögskoleutbildning med en utbildningsplan anpassad för näringslivets behov. Utbildningen blandar teoretiska studier med praktik på medverkande företag.

Nackademin

Förpackningsutvecklare/- designer

Om du är kreativ, praktisk och teknisk, intresserad av formgivning, konstruktion, teknik och marknadsföring – titta hit! På Nackademin kan du utbilda dig till professionell förpackningsdesigner. Genom utbildningen Förpackningsutvecklare/-designer lär du dig att utveckla förpackningskoncept med helhetsperspektiv – allt från idé till färdig produkt.

Yrgo Högre Utbildning Göteborg

IP Grafisk produktion & form

Denna utbildning kommer ge dig specialisering inom digital originalframställning för olika medier och material. Dessutom ger den dig goda kunskaper i att samla in, sammanställa och formge information. Du lär dig producera text, typografi, bild, arbeta med färg och form samt att på ett professionellt sätt färdigställa en slutprodukt för tryck, print och webb.

Högskoleutbildningar

KTH

Medieteknik, civilingenjör 300 hp

Medieteknikprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning där du inte bara får kunskaper inom den senaste tekniken – du får också värdefull kunskap inom mediedesign. Efter passerad examen har du många spännande karriärmöjligheter och kan exempelvis jobba inom tidnings- och förlagsbranschen, på filmproduktionsbolag, TV- och radioföretag, inom spel- och underhållningsbranschen eller med sociala medier.

Linköpings universitet

Kandidatprogram i grafisk design och kommunikation, 180 hp

Denna utbildning är för dig som är kreativ och vill bli en tekniskt skicklig designer och kommunikatör med kompetens att möta en snabbt föränderlig och global medie- och kommunikationsbransch.

Malmö Universitet

Medieproduktion och processdesign, kandidat 180 HP

Under utbildningen lär du dig att utnyttja de många möjligheter ny medieteknik erbjuder. Förutom det får du också självständigt och kreativt skapa lösningar på verklighetsbaserade problem. Du lär dig analysera, hantera och utveckla processer i olika medier. Dessutom får du planera och vara delaktig i utveckling av lösningar för informationsproduktion och informationsdistribution.